Miksi Feministinen puolue?

Ihminen kasvaa, muuttuu ja kehittyy ja itse ajattelen nykyään maailman muuttamista feministisistä lähtökohdista. Aktivismissani yritän ottaa huomioon niin toiminnassa kuin tavoitteissakin vähintäänkin ihmisten sukupuolen, luokan, toimintakyvyn, etnisyyden, seksuaalisuuden ja iän sekä myös ei-inhimillisen luonnon. Yritän, koska aina en onnistu täydellisesti. Se että jokin on välillä hankalaa ei kuitenkaan riitä syyksi lopettaa yrittämistä.

Feministisen puolueen kuntavaaliohjelmasta 60 unelmaa hyvästä elämästä voi lukea laajemmin, mihin puolue näissä vaaleissa pyrkii. Seuraavassa muutama nosto ohjelmasta.

7. Ihmisoikeuksien on toteuduttava päätöksenteossa. Kaikessa päätöksenteossa tulee arvioida päätösten inhimilliset vaikutukset niin sukupuolten tasa-arvon, lasten oikeuksien kuin laajemmin ihmisoikeuksien kannalta sekä ennen päätöksentekoa että sen jälkeen. Talousarviossa on noudatettava sukupuolitietoista budjetointia. Kuntien on järjestettävä henkilökunnalleen koulutusta sukupuolinäkökulmasta, antirasismista, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevista kysymyksistä sekä ihmisoikeustietoisesta päätöksenteosta.”

Todellista, eri näkökulmat ja tilanteet huomioivaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ei voida saavuttaa ellei vaivauduta päätöksiä tehdessä pohtimaan niiden vaikutuksia eri ihmisiin sekä myös luontoon. Kaipaisinkin poliittiseen keskusteluun selkeyttä siinä, että päätöksiä tehdessä tai vaihtoehtoja perusteltaessa tuotaisiin selkeästi esiin: 1) Mitä konkreettisia seurauksia päätöksellä on? 2) Ketkä päätöksestä hyötyvät, ketkä kärsivät? 3) Missä asemassa ne ihmiset, joita päätös koskee, ovat sen jälkeen?

11. Päästöt alas! Irtaudutaan turpeesta, kivihiilestä ja öljystä. Kuntien ilmastosuunnitelmissa ei ole sijaa fossiilisiin polttoaineisiin tai turpeeseen perustuvalle energiantuotannolle. Näitä ei pidä korvata bioenergialla vaan aidosti uusiutuvilla energialähteillä. Vähennetään autoilun päästöjä vahvistamalla joukkoliikenneyhteyksiä sekä kaupungeissa että maaseudulla. Otetaan käyttöön ruuhka- ja tiemaksut ja käytetään tuotot joukkoliikenteen parantamiseen. Rakennetaan asuinalueita, joissa työpaikat, palvelut ja joukkoliikenne ovat lähellä ja luovutaan parkkipaikkojen vähimmäismäärää säätelevästä pysäköintinormista. Lisätään sähköautojen latauspisteitä. Vähennetään vesistöjen ravinne- ja kiintoainekuormaa ja rehevöitymistä huolehtimalla hulevesien tehokkaammasta imeyttämisestä kosteikkojen, sadepuistojen ja viherkattojen avulla. Vähennetään pienhiukkaspäästöjä kaupunki- ja liikennesuunnittelulla ja edistämällä pienhiukkaspäästöttömiä lämmitysratkaisuja.”

Ilmastokriisi on tässä ja nyt. Jos haluamme jatkaa muun tulevaisuuden suunnittelua ja maailmanparantamista, ensin pitäisi huolehtia, että maapallo pysyy elinkelpoisena niin ihmisille kuin muillekin.

44. Palkkatasa-arvoa kuntatyöhön. Maksetaan samanarvoisesta työstä samaa palkkaa kaikille. Nostetaan naisenemmistöisten alojen palkkoja vastaamaan työn vaativuutta ja kuormittavuutta. Tehdään palkkavertailu samanarvoisten töiden palkkojen nostamiseksi keskenään samalle tasolle. Nostetaan pienimmät kuntatason palkat köyhyysrajan yläpuolelle. ”

Helsinki on suuri työnantaja ja iso osa kunnan työntekijöistä on naisia. Naisvaltaiset alat, kuten sosiaali- ja terveydenhuolto on räikeän alipalkattua työn vaativuuteen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen nähden. Palkkaneuvottelut käydään ammattiliittojen ja työnantajaosapuolen edustajien kesken, mutta kunnilla on velvollisuus seurata palkkatasa-arvon toteutumista työntekijäryhmien kesken.

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s