Donitsitaloudessa tuotanto uusintaa elämän kiertokulkuja

Kuudennessa luvussa Kate Raworth kritisoi ajattelua, että talouskasvu korjaisi aikanaan luonnolle aiheutetut tuhot. Tilalle hän tarjoa regeneratiivisia rakenteita eli sellaisia, jotka ”palauttavat ja uudistavat hyvinvointiamme ylläpitäviä elämän kiertokulkuja kaikissa mittakaavoissa paikallisesta maailmanlaajuiseen” (Raworth 2018, 203–204).

Kritisoin edellisen luvun kohdalla Raworthia siitä, että hän tuntui olevan turhan luottavainen siihen, että maailman talousjärjestelmää saataisiin muutettua järkisyillä paremmaksi ja ettei hän ottanut huomioon suuryritysten käyttämää valtaa. Ympäristön tuhoamiseen liittyen Raworth kuitenkin näyttää tämän ymmärtävän. Hän ei näe riittävänä luonnonkulutuksen hillitsemistä erilaisten verojen, päästökiintiöiden ja porrastetun hinnoittelun avulla.

Yritystoiminnan lähtökohdaksi tulee Raworthin mukaan ottaa se, että yritykset eivät ainoastaan pidättäydy tuhoamasta luontoa, vaan jatkossa toiminnan tulee myös parantaa luonnontilaa. Tällainen kiertotalous perustuu ”perhosmalliin”. Perhostaloudessa luonnonvaroja ei kuluteta nopeammin kuin ne uusiutuvat. Käytettävistä luonnonvaroista biologiset ravintoaineet käytetään sekä uusinnetaan ja tekniset ravintoaineet palautetaan uudelleenkäytettäviksi. Tavoitteena on minimoidan hukkamateriaali ja lämpö.

Kiertotalous ei itsessään ratkaise Raworthinkaan mukaan luonnonvarojen ylikulutuksen ongelmaa, jos talousjärjestelmä pysyy samana. Todella toimiakseen kiertotalous tarvitsee myös avointa suunnittelua. Tässä palataan edellisen luvun ajatuksiin nykyisen patenttijärjestelmän ongelmallisuudesta. Yhtäkaikki, Raworth haluaa, että yritysmaailma ottaa tavoitteekseen taloudellisen voitonteon tilalle ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin lisäämisen.

Läpi Donitsitalous-kirjan Raworth tarjoaa mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, minkälaisia sovelluksia toisenlaisesta järjestelmästä on jo nyt olemassa. Regeneratiivisista rakenteista Raworth mainitsee Oberlin kaupungin Ohiossa. Hankkeeseen pääsee tutustumaan osoitteessa: https://environmentaldashboard.org/

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s